woensdag 16 november 2011

Ook subsidie voor Euro 6 bestelauto's

Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu wil naast subsidie voor Euro 6 vrachtwagens ook aanschafstimuli voor taxi's en bestelauto's met Euro 6 motoren verstrekken. Hiervoor is in totaal 25 miljoen euro beschikbaar.
Deze maatregel komt bovenop de stimuleringsregeling voor versnelde introductie van schone Euro 6 vrachtwagens en bussen. Deze laatste regeling gaat ook gelden voor grote bestelauto's. Dat alles blijkt uit de brief over uitvoering van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), die staatssecretaris Atsma dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uit de monitor Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit 2010 blijkt dat zich op een aantal plekken in het land nog knelpunten voordoen. "De oplossing voor deze knelpunten moet gezocht worden in zowel landelijke maatregelen als in lokale maatregelen. Met het stimuleren van schone Euro 6 taxi's en bestelbussen, bovenop het bevorderen van de aankoop van Euro 6 vrachtwagens en bussen, kan het rijk een effectieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de algehele luchtkwaliteit", aldus Atsma. TTM.nl vraagt zich af of Atsma zich realiseert dat er nog geen enkele bestelauto op de markt is die voldoet aan Euro 6.

De Euro 6 regeling voor trucks zal begin 2012 starten. Voor de subsidieregeling is 39 miljoen euro beschikbaar; per voertuig zal maximaal 4.500 euro subsidie worden verleend. Atsma heeft er alle vertrouwen in dat de gezamenlijke aanpak van rijk, provincies en gemeenten in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit er toe leidt dat de Europese doelen voor luchtkwaliteit per 1 januari 2015 worden gerealiseerd.

(bron: TTM)