dinsdag 1 januari 2008

Specificaties Fiat Ducato (2006 - heden)

Een succesnummer voor de Italiaanse voertuigfabrikant. In samenwerking met PSA (Peugeot en Citroën) ontwikkeld, maar bij Fiat voorzien van eigen motoren.

X250
Deze serie (2006 - 2014) wordt als X250 aangeduid. Na de facelift spreekt men (verwarrend genoeg) over X290.


Opbouw chassisnummer

ZFA250........... Type X250 Ducato
ZFA251........... Type X250 Ducato Maxi
ZFA2500000026....  Type X290 Ducato


4 wielbases, 5 lengten

Met extra achteroverbouwlengte en groter laadvermogen op elk van de twee assen (camperchassis). De middellange wielbasis van 3.800 mm is speciaal voor de camper ontworpen.

Wielbasis 3.000mm
Wielbasis 3.450mm (ook als Maxi chassis)
Wielbasis 3.800mm (ook als Maxi chassis)
Wielbasis 4.035mm (ook als Maxi chassis)
Wielbasis 4.035mm (lange achteroverbouw)


Lange achteroverbouw
Voor montage van installaties onder de auto (bijvoorbeeld een drager voor fietsen of een scooter) kan het van belang zijn om door te geven of het voertuig aan lange achteroverbouw heeft of een standaard achteroverbouw. Het betreft hierbij de afstand "hart achteras" - "achterbumper".

Alle bestelwagen uitvoeringen van de Fiat Ducato / Peugeot Boxer / Citroën Jumper hebben een korte achteroverbouw, met uitzondering van de versie met wielbasis 4.035mm die is leverbaar met een korte én met een lange achteroverbouw. U kunt dit herkennen aan de extra lampjes aan de zijkant van uw voertuig (verplicht bij voertuigen langer dan 6 meter) én aan de totale lengte van uw voertuig.

voertuiglengte: 5.998mm > korte achteroverbouw
voertuiglengte: 6.363mm > lange achteroverbouw


Camperchassis

Speciaal voor de camperbranche heeft Fiat een chassis ontwikkeld met een grotere spoorbreedte. Deze uitvoering biedt; meer interieurruimte overdwars voor het woongedeelte of ruimte voor een comfortabel bed. Bovendien draagt het bij aan; grotere rijstabiliteit.
Maximum breedte 1.980 mm, spoorbreedte van het brede camper chassis is 19 cm meer ten opzicht van de standaard spoorbreedte.

Maxi chassis

Het Maxi chassis heeft een technische hoger laadvermogen. Eventueel kan een auto met Maxi chassis "teruggekeurd" worden, zodat deze ook met klein rijbewijs bestuurd kan worden.Veelgestelde vragen

  • Waarom passen de wieldoppen van mijn vorige Fiat Ducato (X244) niet op de nieuwe Ducato?
    De Fiat Ducato X250 is geleverd met 2 verschillende velgmaten; 15" en 16". Ten opzichte van de vorige uitvoering van de Ducato is de positie van het ventiel veranderd.

  • Wat is de ET waarde van de standaard 16" velgen?
    ET-waarde 68
  • Waar kan ik het chassisnummer van de Fiat Ducato vinden?
    In de instapbak aan de passagierszijde zit een klepje. Daaronder staat het chassisnummer vermeldt.


AL-KO chassis

Voor campers wordt de Ducato vaak uitgerust met een AL-KO chassis met één of twee torsieassen. Deze rubbergeveerde kunnen op circa 8 verschillende standen "ingestoken" worden. Aanpassing van de voertuighoogte is hiermee dus mogelijk (mits binnen het bereik van de spie-baan vertanding). Hoger zetten, terwijl de aslichamen al in de hoogste stand staan is natuurlijk niet mogelijk. Zo'n aanpassing van de rijhoogte is specialistenwerk en vraagt vaak ook om een aanpassing van de schokdempers.

Wel leent het X250 AL-KO chassis zich goed voor de montage van volledige luchtvering (VB-Airsuspension).


Brandstoftank

De standaard Fiat Ducato-tank heeft een inhoud van 90 liter. Optioneel is "af fabriek" een 125 liter tank leverbaar. De genoemde 125 liter tank past niet onder iedere Ducato. Zeker bij campers kan dit door ruimtegebrek voor problemen zorgen. Neem voor meer informatie contact op met uw camperbedrijf of Fiat dealer.

De homologatie-tank
Enkele camperfabrikanten "verkleinen" de standaard 90 litertank, zodat deze nog maar een tankinhoud heeft van 60 liter. Dit is puur om aan de homologatie-eisen te voldoen. Deze "verkleining" kan bij uw camperspecialist of Fiat dealer ongedaan worden gemaakt, zodat de tank weer over de volle 90 liter inhoud beschikt.


Fiat Ducato accessoires