dinsdag 18 december 2012

Transit Connect 'zuinigste bedrijfswagen' van Amerika


Op de Amerikaanse mediasite van Ford is al wat meer beeld te vinden van de nieuwe Ford Transit Connect zoals die eind 2013 ook in Europa op de weg zal komen. In de Verenigde Staten claimt Ford voor de Ecoboost-versie het laagste verbruik van alle bestelauto's op de lokale markt.

"Hij rijdt als een personenauto en toch kan hij meer lading vervoeren dan een fullsize Ram 1500 pickup", zo haalt Ford USA meteen maar even een concurrerend merk van stal. Ram is een merk van Chrysler, dat de Connect gaat beconcurreren met hun versie van de Fiat Doblò Cargo. Dat ‘rijden als een personenauto' is een claim die best haalbaar lijkt, aangezien de Transit Connect op hetzelfde platform staat als de Focus.
Er zijn geen diesels voor de Amerikaanse markt, maar een viercilinder benzinemotor van 2,5-liter. Als optie is er een Ecoboost 1,6-liter turbo. De 2.5-motor kan af fabriek voorzien worden van een lpg- of cng-installatie.

Een zestraps automaat is voor alle versies standaard. Er zijn twee wielbases beschikbaar, die een laadvolume opleveren van 2,9 respectievelijk 3,6 kuub. In Europa komt de Transit Connect ook met de 1,6-liter benzinemotor plus automaat, en daarnaast met de revolutionaire driecilinder 1,0-liter Ecoboost uit de Focus. De TDCi-diesels hebben alle een inhoud van 1,6-liter en leveren vermogens van 75, 95 en 115 pk. Ford USA heeft veel vertrouwen in de ontwikkeling van de vraag naar bedrijfswagens: "De wereldwijde markt voor bedrijfswagens groeit de komende jaren met 4,8 miljoen eenheden tot 21 miljoen stuks per jaar vanaf 2017."

(bron: Automobiel Management)