zondag 16 augustus 2009

Nissan komt met eigen besteller; NV200

Nissan zorgt op de autosalon van Genève voor een wereldpremière: het Japanse merk zal aldaar de NV200 presenteren, een nieuwe compacte bestelwagen die gaat concurreren met o.a. de Fiat Scudo. De NV200 kan als spirituele opvolger worden beschouwd van de Serena bedrijfswagen van halverwege de jaren negentig.

Misschien heeft u dat ook wel eens: je hoort eerst een loeiende, traag in de toeren klimmende dieselmotor en dan zie je een busje voorbij kruipen. Dat is dan een Serena! Maar eigenlijk volgt de NV200 de Primastar op, oftewel de omgestickerde Renault Trafic. Daar wil Nissan kwaliteittechnisch namelijk niet meer mee geassocieerd worden.
 
Nissan gaat de NV200 in drie carrosserievarianten bouwen. Op de Zwitserse show zal de bestelwagenuitvoering te zien zijn. Later volgt nog tamelijk simpele personenwagen variant en een luxebus. Beiden bieden plaats aan 7 personen. De bestelversie biedt een laadvloer van 2,04 meter lengte waarop 2 Europallets passen. In totaal kan er voor 4.100 liter aan lading worden meegenomen, tot een maximaal gewicht van 771 kilo.
Het relatief grote ruimteaanbod van de 4,4 meter lange NV200 is te danken aan montering van de aandrijflijn dwars voorin i.c.m. voorwielaandrijving en bladveren achter. De bestelwagenversie heeft 2 zijwaarts openende deuren achter en de personenwagenuitvoeringen krijgen een grote klep.


ABS, een remassistent en 2 frontairbags zijn standaard. Voor zaken als ESP, een achteruitrijdcamera, elektrische bediening voor de portierramen en zijairbags moet worden bijbetaald. Voor de aandrijving kan er gekozen worden uit een 1,6 liter benzinemotor van 108 pk/153 Nm of een 1.5 dCi dieselunit van 86 pk/200 Nm. Hopelijk zet de NV200 met deze motorisering wat betere prestaties neer dan indertijd de Serena.