dinsdag 4 februari 2014

Mercedes presenteert z'n nieuwe V-klasse

Na maanden geplaagd te hebben met schetsen en interieurfoto's heeft Mercedes-Benz nu eindelijk z'n nieuwe V-klasse gepresenteerd.

De V-klasse van Mercedes valt onder te verdelen in de Vito en de Viano, waar die laatste de personenversie is. Maanden geleden werden we al opgewarmd met wat schetsen en zelfs een volledig persbericht over het nieuwe interieur. Vandaag kunnen we de nieuwe V-klasse dan in z'n geheel bewonderen, en het lijkt erop dat Mercedes de naam Viano laat vallen en modelnaam V-klasse apart houdt voor de personenversie.

Opnieuw is de V-klasse in diverse formaten te bestellen, ditmaal biedt Mercedes drie lengte-uitvoeringen aan, van 4,90 tot 5.37 meter. Vanbuiten is de nieuweling overduidelijk als Benz te herkennen. We zien chroomafwerking in de grille en lichtunits die enigszins overeenkomsten vertonen met de exemplaren op de A- en CLA-klasse.

Bij z'n introductie komt de V-klasse beschikbaar met een 2,1-liter viercilinder diesel die in drie smaken te bestellen is. De eerste is de 200 CDI met 136 pk en 330 Nm aan trekkracht. Dan is er de 220 CDi die 163 pk en 380 Nm aan koppel levert. Die laatste verbruikt 5,7 l/100 km (149 gram CO2/km). Bovenaan de motorenladder staat de 250 Bluetec, die het tot 190 pk en 440 Nm schopt. Het verbruik van deze versie, die overigens net zo sterk is als de 3.0-liter V6 diesel uit de vorige generatie, komt uit op 6.0 l/100 km, 28 procent minder dan z'n voorganger.

Mercedes biedt Agility Select aan voor de transmissie, waarbij de V-klasse in vier standen is in te stellen: Economic, Comfort, Sport of Manual. Bij die laatste drie beschikt de Benz over 14 pk en 40 Nm extra, zo pompt de 250 Bluetec er opeens 204 pk en 480 Nm uit. Agility Control is beschikbaar om de demping aan te passen aan de wegomstandigheden.Mercedes gaat vooral in het interieur van de V-klasse een stapje verder ten opzichte van z'n voorganger. We zien een luxueus ogende werkplek met bovenop het dashboard het welbekende 'opgeplakte' mutlimediascherm, dat zich laat bedienen met een touchpad onderaan de middenconsole. Voor wat extra schwung is de bovenzijde van het dashboard optioneel te bekleden met leer. Ook optioneel is een Burmester surround-soundsystem met 16 luidsprekers en een subwoofer.

Mercedes meldt trots dat de V-klasse de enige in z'n klasse is die beschikt over actieve stoelventilatie en viervoudig verstelbare lendensteunen. Thermotronic airconditioning laat zich in drie ventilatiemodi instellen: Focus, Medium en Diffuse. Bovendien is de V-klasse er al kort voor de instap, via een drukknop op de sleutel, mee te ontwasemen.

Achterin vinden we vier individuele zitplaatsen, verdeeld over de tweede en derde zitrij. Wie dat wenst kan ook twee zitbanken krijgen. De stoelen zijn volledig uitneembaar, handig voor wat laad- en losgemak. Het optionele Easy Pack brengt een te openen achteruit naar de personenbus, die toegang geeft tot een tweede laadniveau.

Uiteraard beschikt de V-klasse over Intelligent Drive. Standaard zit er zijwindassistent en Attentionassist op, optioneel is een actieve parkeerassistent,  Collision Prevention Assist, verkeersborden-, spoor-, en dodehoekassistent beschikbaar.


De V-klasse is vanaf april te bestellen, in juni moeten de eerste exemplaren bij de dealer staan.

(bron: AutoWeek)