zondag 15 december 2013

Fiat werkt hard aan opvolger Ducato

De Fiat Ducato is al sinds 1981 op de markt en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd succesnummer. En terwijl Fiat Professional in het Centro Stile Fiat in Turijn in het diepste geheim werkt aan de volgende generatie Ducato, is de huidige generatie dit jaar als RAM ProMaster geïntroduceerd in de Verenigde Staten.

Fiat Professional CEO Henrik Starup staat nog maar een half jaar aan het roer bij het Italiaanse bedrijfsautomerk, maar al goed overtuigd van de historie van Fiat Professional. “Van de Fiat24HP in 1903 tot de line-up van vandaag, we hebben 110 jaar ervaring. Anno 2013 hebben we niet alleen een breed gamma, maar ook een sterk netwerk, met 1500 dealers, 2500 verkooppunten en 6500 servicepunten. Wereldwijd is Fiat Professional een speler van formaat, met nu ook een entree in de Amerikaanse markt met de Ducato, die daar RAM ProMaster heet. Fiat heeft in Europa dit jaar 250.000 units verkocht, met een marktaandeel van 12 procent. De Ducato is daarbij een absolute topscorer, met een marktaandeel van 20 procent. Wereldwijd verkochten we van de Ducato dit jaar 133.000 stuks, 30 procent van de totale wereldverkoop. De Ducato wordt nu in 80 landen verkocht en wordt geproduceerd in de Sevel fabriek hier in Atessa, Italië, maar ook in Sete Lagoas in Brazilië. Nieuw is de fabriek in het Mexicaanse Saltillo, voor de RAM Promaster.”




Update
De RAM ProMaster is natuurlijk grotendeels gelijk aan de Fiat Ducato zoals wij hem in Nederland bij de dealer hebben staan, maar de ProMaster is op vele punten aangepast. Daniele Esposito van Fiat Professional R&D: “Dat heeft te maken met de Amerikaanse wetgeving, maar ook de wegen, steviger rijgedrag en hogere laadvermogens. De ProMaster is in de VS verkrijgbaar als gesloten bestelauto en chassis cabine, met verschillende wielbases, lengtes, hoogtes en gewichten. De grille van de auto is licht aangepast voor de 3,6 l benzinemotor, speciaal van de Amerikaanse markt. Ook onze eigen 3,0 liter common rail diesel kan in de ProMaster worden geleverd. Er zijn ook lichte aanpassingen gedaan aan de verlichting gedaan. Zo zijn bijvoorbeeld ‘clearance lights’ in de carrosserie boven de voorruit aangebracht. ESC is standaard, sterkere schijfremmen zitten op de vooras. Ook aan het chassis en de carrosserie zijn tal van kleinere veranderingen aangebracht, deels vanwege de Amerikaanse markt, deels omdat we deze kans wilden aanpakken om de Ducato zoals wij hem kennen naar een hoger plan te tillen. Het is dan ook goed mogelijk dat we elementen van deze ProMaster meenemen in de ontwikkeling van de nieuwe Ducato.” Dat geldt volgens Esposito ook voor het interieur van de ProMaster. Dat is grotendeels hetzelfde als de huidige Ducato, maar het centrum van het dashboard zit een mooi 5 inch uConnect systeem. Fiat Professional is blij dat de RAM ProMaster nu al breed geaccepteerd is in de Verenigde Staten. De nieuwe bestelauto kreeg recent al de titel ‘Commercial Vehicle of Texas’.

Keuzes
Volgens Fiat Professional heeft de samenwerking tussen Fiat Professional en RAM veel opgeleverd. “In teamwork en kennis, maar ook in onze keuzes voor het ontwikkelen van de nieuwe Ducato”, aldus Esposito. Het is volgens Fiat Professional nog te vroeg om details te melden over de zesde generatie Ducato. Wel is zeker dat die volgend jaar op de markt wordt gebracht.

(bron: Bestelauto.nl)