dinsdag 3 december 2013

817.000 bestelauto’s in Nederland

Nederlandse bedrijven hadden in 2010 bijna 980 duizend bestelauto’s, vrachtauto’s en trekkers in bezit. Bestelauto’s vormen de grootste groep. In de gemeente Rotterdam staan de meeste bedrijfsvoertuigen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van CBS.

In 2010 stonden er 817 duizend bestelauto’s op naam van bedrijven. Daarnaast beschikten bedrijven over 83 duizend trekkers en 79 duizend vrachtauto’s. Van alle bestelwagens in Nederland staat 85 procent op naam van een bedrijf en 15 procent op naam van een particulier. Bestelauto’s van bedrijven worden naar verhouding vaak gebruikt door eenmanszaken.

Bestelauto’s zijn bedoeld voor het vervoeren van lading tot 2 000 kg. Ruim de helft van de 817 duizend bedrijfsbestelauto’s wordt gebruikt in de bouw en in de handel en horeca, waaronder de groot- en detailhandel. Vrachtauto’s en trekkers zijn ingericht voor grotere ladingen, waarbij trekkers vooral worden ingezet voor langere (internationale) ritten. De meeste trekkers zijn dan ook in het bezit van transportbedrijven.




Van alle bestelauto’s, vrachtwagens en trekkers in eigendom van bedrijven staat 8,5 procent op naam van bedrijven in de vier grote steden. Amsterdam en Rotterdam waren in 2010 elk goed voor 22,5 duizend bedrijfsbestelauto’s. Hoewel Rotterdam qua aantal bedrijven na Amsterdam de tweede stad van Nederland is, rijden er anderhalf keer zoveel vrachtauto’s en drie maal zoveel trekkers voor Rotterdamse bedrijven in vergelijking tot bedrijven uit de hoofdstad. Dit heeft te maken met de logistieke functie van de havenstad, waardoor grotere logistieke bedrijven daar opereren.




Bedrijfsbestelauto’s worden vooral gebruikt door bedrijven in grote gemeenten, terwijl bij trekkers overwegend minder grote gemeenten in de top-5 staan. Naast Rotterdam zijn dat:  Westland, Veghel, Breda en Venlo.


(bron: Bestelauto.nl)