zaterdag 14 september 2013

Samenwerking Renault-Nissan met Mercedes-Benz breidt zich uit

Daimler AG (DAI) en Renault SA (RNO) breiden hun wereldwijde samenwerking aan commerciële bestelwagens gemaakt in Japan als de fabrikanten blijven nieuwe projecten samen te identificeren zijn.

Renault's alliantiepartner Nissan Motor Corp (7201) levert Daimler de NV350 Urvan onder Mitsubishi Fuso merk verkocht zal worden in geselecteerde exportmarkten, de bedrijven zeiden dit vandaag op de International Auto Show in Frankfurt.

"We zullen blijven zoeken naar nieuwe projecten samen die zin hebben voor alle betrokken partijen," aldus, Daimler CEO Dieter Zetsche op een persconferentie.
De fabrikanten hebben geleidelijk projecten toegevoegd aan hun drie-jarige samenwerking, die oorspronkelijk was gericht op Stuttgart, Duitsland op basis van Smart stadsauto's en Mercedes-Benz bestelwagens.

Vorig jaar, zijn de bedrijven overeengekomen om gezamenlijk een viercilinder benzinemotor te ontwikkelen en Mercedes transmissies licentie voor Nissan's luxemerk Infiniti die worden gemaakt in Mexico.
"Er is geen limiet aan de samenwerking, er is geen taboe," Carlos Ghosn , chief executive officer bij zowel Renault en Nissan, zei tijdens het evenement.Tennessee Productie
De start van een joint-motor productie in Decherd, Tennessee is op schema. De productie start in medio 2014, zei Ghosn. De motoren zullen worden gebruikt in het midden-en kleinbedrijf Mercedes-Benz C-Klasse en de nieuwe Nissan Infiniti auto's.
Mercedes en Infiniti zijn geen concurrenten voor dezelfde klanten, zei Ghosn. "Cross-shopping tussen de twee merken is beperkt."
De twee partners zullen ook kijken naar een mogelijke samenwerking in de grote bestelwagen segment zelfs als gesprekken nog niet zijn begonnen, zei Zetsche. Een Daimler contract tot de Mercedes Sprinter rebadge voor Volkswagen AG (VOW) eindigt bij het ​​einde van 2016, Daimler zei vorige week. De beslissing om een einde productie voor Volkswagen was onafhankelijk van een eventuele samenwerking met Renault-Nissan, zei Zetsche.
Daimler en Renault, dat gevestigd is in de buitenwijk Boulogne-Billancourt in Parijs, werkt samen met Daimler aan de kleinere Citan bestelauto, die het Duitse bedrijf aangepast van Renault's Kangoo.

De fabrikanten overwegen ook samen te werken aan toekomstige compacte automodellen. De herziening gaat verder en nog geen besluit over een mogelijke gezamenlijke productie in Mexico is geboekt, zei Ghosn.

(bron: Bloomberg)