dinsdag 1 december 2009

Per elektrische Berlingo van Sjanghai naar Parijs

Om haar 90 jarig jubileu luister te zetten organiseert Citroen een rit van Sjanghai naar Parijs met een…. Berlingo Électrique!
De Berlingo volgt grofweg de route van de ‘Croissière Jaune', een tocht uit de jaren 20 van de vorige eeuw die Citroën aflegde met een halftrack. De auto waarmee men nu gaat rijden is identiek aan de Berlingo Électrique die kans maakt op een grote order van de Franse post. Voor de tocht van Sjanghai naar Parijs wordt de Berlingo voorzien van extra batterijen. In totaal is er dan  70,5 kWh aan boord wat de actieradius verhoogt naar 400 kilometer. De Berlingo is in vijf uur voor 80 procent oplaadbaar. De equipe vertrekt op 2 mei 2010 vertrekt vanuit Sjanghai, waar op dat moment de Wereldtentoonstelling plaatsvindt. In juli komt de auto in Parijs aan.

Grote order
De Franse posterijen -La Poste- overweegt  een bestelling  van 500 elektrische bestelauto's. Momenteel bouwen de bedrijven Venturi, met ondersteuning van PSA, en Newteon, die zijn krachten heeft gebundeld Fiat, vijf elektrische conceptauto's voor dit project. Slechts 1 model wordt uiteindelijk in productie genomen. Speciaal voor dit project investeert Venturi 7 miljoen euro in de realisatie van een productiefaciliteit vlakbij het Franse Sablé-sur-Sarthe. Naar verwachting is deze fabriek in 2011 klaar voor productie. Het is de bedoeling dat er jaarlijks zo'n 6.000 elektrische auto's uit de Venturi-fabriek rollen. Als Venturi het La Poste-contract in de wacht sleept, bestaat de helft van de productie uit omgebouwde Citroëns Berlingo en Peugeots Partner.

(bron: TTM)