dinsdag 22 mei 2012

Emoss NL produceert elektrische bedrijfswagens

Aan het Innovatiepark in Oosterhout, langs de A59, is Emoss gestart met de productie van elektrische powertrains en bussen, trucks en taxi's. Emoss zal dit jaar zijn r&d-unit vestigen op de Automotive Campus in Helmond.


Emoss zal powertrains leveren en inbouwen maar zal ook onder eigen label elektrische voertuigen op de markt brengen. Door de provincie Noord-Brabant, banken en een private investeerder is een solide financiële basis voor het bedrijf gelegd.
Emoss gaat van start met een brede kennispositie door het aanstellen van een team van ingenieurs. "Meer en meer gaan steden op slot voor vervuilend conventioneel transport en vervoer door milieuzonering", zegt ceo Frank Verhulst van Emoss. "Overheden zullen verder in de toekomst via concessies op schonere - elektrisch aangedreven - bussen aansturen. Het momentum voor de grootschalige uitrol van schoon binnenstedelijk vervoer (vuilniswagens, distributievoertuigen, bussen en taxi's) komt daardoor steeds dichterbij en misschien is het er al wel."

Om te voldoen aan de toenemende marktvraag zegt Emoss inmiddels met ‘meerdere grote fabrikanten' in zee te zijn gegaan. De voertuigen komen dit jaar voor de markt beschikbaar, hetzij onder eigen merk van de fabrikant alsmede onder het label Powered by Emoss.

Emoss zal - met name bij heavy duty voertuigen - verder kijken dan alleen naar de powertrain. Volgens CTO Martijn Noordam gaat het bedrijf in samenwerking met de toeleverende partners ook de bijbehorende laadinfrastructuur op de markt brengen. "Voor voertuigen als bussen en trucks is het ongekend belangrijk dat zij in staat zijn tussentijds snel te laden. Wij zullen voor deze voertuigen technologie leveren waarmee zowel conductief als inductief geladen kan worden."


Ototaal "feitelijk is Emoss dus een doorstart van het failliete AGV (All Green Vehicles)"


bron (Automobiel Management)